Martinsson & Eriksson

Visby


Vävning och vävprogram

Vår hemsida har fokus på vävning. Visst handlar mycket om WeavePoint. Men allt arbete med vävprogrammet går ju ut på att vi ska sätta oss i vävstolen och väva en väv.

Vi ser WeavePoint både som redskap för att skapa vävmönster och för att användas i undervisningen i bindningslära. Vi tror på en undervisning, där man till största delen släpper taget om penna och papper. Med hjälp av programmet kan man både lära sig och utforska de enklare bindningarna och fördjupa sig i de mer komplicerade. Fördelen mot papper och penna är att man med en gång ser resultatet av varje ändring man gör.

För att utnyttja ett vävprogram fullt ut bör man vara insatt i bindningsläran. Under årens lopp har vi utvecklat ett antal häften i vävning. Avsikten är att de ska vara en ingång till att lära sig mer bindningslära, samtidigt som man kommer in i att använda programmet.

Här kommer jag att presentera våra häften och andra publikationer under våren.

Mitt eget arbete beskriver jag på hemsidan Textilverkstad.se

Välkomna till vår Handelsbod


Vi börjar med

Kypert med WeavePoint
Häftet går igenom grunderna för kypert och härledningarna. Vad som kännetecknar dem och hur man kan rita upp dem med hjälp av programmet.
Läs mer

Vårt första häfte handlade om dubbelväv
Dubbelväv med WeavePoint
Den stora fördelen med ett vävprogram är att man ser hur trådarna binder medan man ritar. Det är betydligt mer pedagogiskt än att använda papper och penna. Det är just när man konstruerar dubbelväv som skillnaden är så påtaglig.
Läs mer

Vårt tredje häfte handlar om
Bundna drällar
Jag samlade länge material om den bundna dräll som introducerades här i Sverige på 1970-talet och som då fick namnet kuvikas. Det går att göra så mycket med den, när man har kommit på hur den är uppbyggd. Det finns många varianter under det gemensamma namnet tied weaves – bundna vävar i amerikanska vävböcker. Jag tar först upp andra vävar som kan sorteras in under bundna drällar: halvdrällen och jämtlandsdrällen.
Läs mer

Vi fortsatte med
Fyra skaft och litet drag
Inför vävmassan i Halmstad 2022 bestämde jag mig för att äntligen publicera materialet om de gotländska sjalarna med komplicerade kypertvariationer som några av väverskorna vävde vid tiden runt sekelskiftet 1900. Underrubriken blev ”ett stycke gotländsk textilhistoria”.
Jag analyserade de mångskaftade vävarna med kypertvariationer och fann att flera var vävda på fyra skaft med ett litet drag.
Läs mer

© Martinsson & Eriksson 2025