Martinsson & Eriksson

Visby

Häftet Dubbelväv med WeavePoint

Den stora fördelen med ett vävprogram är att man ser hur trådarna binder medan man ritar. Det är betydligt mer pedagogiskt än att använda papper och penna. När man konstruerar dubbelväv blir skillnaden så påtaglig.

När man ritar och konstruerar dubbelvävar på papper är det mycket att hålla reda på. Det gäller att pricka rätt: Gula rutor för att markera vilka trådar och inslag som ligger på rätsidan, röda rutor för rätbindningen, svarta för avigbindningen. Så tillkommer blå rutor för att sänka avigtrådarna för rätinslagen. Är det en sammanbunden dubbelväv tillkommer markeringar för anbindningarna. När bindemönstret är färdigt ska man konstruera solvning, trampning och uppknytning.

Flera vävare frågade mig hur de skulle få in den gula markeringen av rätlagret. Efter flera års försök gick det till slut upp för mig att i ett vävprogram behövs inte de gula markeringarna. Man sätter istället en färg, rött på de trådar där man ska pricka in rätlagrets bindning, grått på de trådar där man ska pricka in aviglagrets bindning. Ljusare rött och grått i varpen och lite mörkare i inslaget. Visat som trådar gör att man ser lagren. Sedan är det ”bara” att pricka in bindningarna.

Dubbelvävshäftet var det första häftet vi gav ut. I den första upplagan 2009 var jag fortfarande så inne i "papperstänket" att häftet började med att visa och förklara skillnaden.

2014 gjorde vi om häftet och jag började direkt med hur man ritar i WeavePoint. Först mot slutet kommer en kort jämförelse med pappersritandet.

I häftet beskrivs hur man konstruerar rutig dubbelväv, sammanbunden dubbelväv, och dubbelväv med bindevarp. Ett avsnitt beskriver hur man kan använda programmets funktioner för dubbelväv. Häftet innehåller också ett antal övningsuppgifter med lösningar längst bak i häftet. Till slut finns en sida med några tips.

© Martinsson & Eriksson 2025