Artiklar och beskrivningar

om vävning och Weavepoint

Innehåll

m-e.se start

maj 2014

Skuggväv eller Diversified Plain Weave?


I Vävmagasinet 2014-2 finns ett intressant beklädnadstyg som visar hur olika ett tyg kan bli till uttryck och struktur efter hur man väljer färger och garner.







En liten bit av bindemönstret med varannan röd tråd, varannan vit. Bredvid visas tyget "vävt" med lika grova garner i ljust och mörkt. Det här är vad vi brukar kalla en skuggväv.


Tyget i Vävmagasinet har varannan tråd i ett tjockt garn, vartannan i ett tunt. Och det är stor skillnad i grovlek. Färgerna har inte som i skuggväven stor skillnad i ljushet. Då blir resultatet det här.




De grova trådarna i varpen är grå och de grova i inslaget olivgröna. De tunna är olivgröna i både varp och inslag.


Effekten blir en helt annan. Nu blir tyget rutigt i grått och grönt. De tunna trådarna hjälper till att binda samman tyget så att det får stadga.


Kan vi kalla det här för skuggväv?




Det finns en amerikansk teknik som kallas Diversified Plain Weave. Den har inget svenskt namn. Den vävs med två tunna trådar mellan varje tjock tråd. Det förkortas ibland DPW.




Det går åt två skaft för de tunna trådarna och de tjocka måste ligga varannan på ett jämnt skaft och varannan på ett ojämnt. Så varje ruta behöver två skaft.



Det är vanligare att man solvar de tjocka trådarna i spets. Då blir resultatet det här.




Jag ser DPW som ett sätt att stadga upp en glest bunden grov väv med tunna trådar. Ju tunnare de trådarna är, ju mindre påerkar de mönstret.



Om vi då går tillbaka till tyget i Vävmagasinet - vad är det för väv? Den kan knappast kallas för skuggväv, även om hela inredningen ser ut så. Den har inget av "skuggeffekten" kvar.


Kan vi kalla den för en variant av DPW?

Och använda våra skuggvävskonstruktioner på ett nytt sätt.


Jag avslutar med ett exempel ur boken Varp och inslag.

Som mönster - utvecklad till en skuggväv - bindning och med färger.

Hur man använder WeavePoint för att utveckla skuggväv beskriver jag HÄR.



Och så samma bindning med tjocka och tunna trådar. Utseendet blir olika beroende på hur man väljer färger på de tunna trådarna.






Nu är det bara att leka vidare!


Innehåll

m-e.se start


©Martinsson & Eriksson 2003 - 2019
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.