Artiklar och beskrivningar

om vävning och Weavepoint

Innehåll

m-e.se start

2004 - reviderad november 2007 och i september 2014

Skuggväv


Om man i en tuskaft - med varannan ljus, varannan mörk tråd - vänder tuskaftsrapporten i olika delar av mönstret bildas vågräta och lodräta ränder. I ena sidan av randen är det en mörk tråd, i den andra sidan en ljus tråd. Det uppstår en skugg- eller relifverkan i mönstret.


I mina gamla bindningsläreböcker, främst svenska och tyska från första delen av 1900-talet, finns många exempel på färgeffekter, som man får fram genom att vända tuskaften i olika delar av mönstret. Resultatet blir, men bara nästan, det som har kommit att kallas shadow weave - skuggväv.


I skuggväven följs alltid trådarna åt två och två - en ljus och en mörk. Är det ett mönster som vänder i spets lägger man till eller tar bort en tråd i varje spets för att färgerna ska hamna symmetriskt.


En jämförelse mellan skuggväv och motsvarande färgeffekter i de gamla vävböckerna finns att läsa HÄR


Partimönstrets uppknytningen är oftast en batavia - på 4, 6, 8 skaft. Då får den färdiga skuggväven samma skaftantal som partimönstret.


Man kan rita partimönster med en annan uppknytning, men då fördubblas antalet skaft. Om det är en spetssolvning, där man tar bort trådar i spetsarna, blir det oftast färre skaft än det dubbla.


Med hjälp av WeavePoint har jag utforskat skuggväv. Jag har läst i en del nyare nordiska vävböcker för att se, om det finns någon gemensam beskrivning hur man kommer fram till mönster och inredning, men inte funnit någon. Så jag har experimenterat direkt i WeavePoint och kommit fram till några riktlinjer.


Riktlinjer

Man utgår från ett partimönster, där varje ruta ersätts av en tuskaftsrapport.


Färgeffekterna blir olika, beroende på hur man börjar solva och trampa - och i vilken ordning man lägger in färgerna. För att få den "traditionella" skuggväven, när första varptråden och första inslaget har samma färg, bör det vara högerdiagonal i uppknytningen. När mönstret analyseras i WeavePoint (med de traditionella skandinaviska inställningarna), t.ex när man arbetat i Mönster och går tillbaka till Inredning, blir det en vänsterdiagonal i uppknytningen. Rotera därför uppknytningen - Verktyg|Uppknytning special. Samma resultat får man också genom att spegelvända trampningen eller att byta ordning på inslagsfärgerna.


I "Väv gamla och glömda tekniker" av Eriksson, Getzmann, Gustavsson och Lovallius och i "Varp och inslag" av Eriksson, Gustavsson och Lovallius beskrivs två sätt att konstruera skuggväv från ett partimönster.Enklast med mönster med rak inredning


          1.           2.


Med ett partimönster, där varje parti omfattar 2 trådar x 2 inslag, kommer varje parti i den färdiga skuggväven att omfatta 4 trådar x 4 inslag.


1. Använd partimönster 2

Utgå från ett partimönster.

Omforma|Partimönster 2 och välj Tuskaft/skuggväv.

Inredningar|Färger|AB. För att se flätningarna bäst välj lite mörkare färger på inslaget.


2. Använd Infoga Parallellt

Utgå från ett partimönster.

Omforma|Infoga parallellt. Solvning, Från andra varptråden, 1 linje; Förflytta 2 (förinställningen lägger de parallella linjerna rätt).

Gör om samma sak för trampningen.

Inredningar|Varpfärger AB


Varför inte en vågformig kypert som partimönster?

Exemplet är hämtat ur de danska designskolornas vævekompendium.Klicka på bilden för att se den andra effekten i en stor bild.Mönster som vänder i spets

Beroende på vilken metod man använder blir det en skillnad.


Använd lägg över och ta bort/lägg till i spetsarna

Med mönster, som vänder i spets, får man arbeta i ett par steg: Förstora först mönstret, så att varje ruta blir 2 x 2 rutor. Lägg därefter till eller ta bort trådar i spetsarna. Lägg till sist in de två tuskaftseffekterna i mönstret.


Man växlar mellan Inredning och Mönster under tiden man ritar - enklast gör man det med tangenten D.


I beskrivningen är det miniatyrer av bilderna. Klicka på dem för att se dem i större format.


Verktyg|Reducera till en rapport.

Omforma|Partimönster 2, Rapportstorlek 2 x 2,

den vänstra helt fylld, den högra helt tom.

Lägg till en tråd och ett inslag i varje spets.

Gå över i Mönster (Tangent D). Rapporten är 62 x 62 rutor. Begränsa mönstret till detta, för att slippa att hela ytan fylls av tuskaft. (Inställningar|Mönster)

Omforma|Lägg över, välj Tuskaft/skuggväv.

Inredningar|Varpfärger AB, Inslagsfärger ab.

Välj en större storlek på mönstret och upprepa det.

Gå över i Inredning för att få solvning, trampning och uppknytning. (Tangenten D)


Använd Infoga Parallellt

När man infogar en parallell solvning och trampning blir resultatet annorlunda.
Så här ser skuggväven oftast ut i beskrivningar. Den är symmetrisk.


Om man börjar med ett mörkt inslag, eller roterar uppknytningen, får man en annan effekt, som inte kan kallas skuggväv
Använder man Infoga Parallellt, utan att därefter ta bort eller lägga till några trådar, blir intrycket ett annat.


Inget är rätt eller fel.


Om man i det här fallet börjar på mörkt inslag ändras bara riktningen på linjerna. De vågräta blir vågräta och tvärtom. Mönstret blir detsammaInnehåll

m-e.se start


©Martinsson & Eriksson 2003 - 2019
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.