Artiklar och beskrivningar

om vävning och Weavepoint

Innehåll

m-e.se start

februari 2011- rev september 2014

Kypert i två färger med en parallell trampningMed en kypert med motsatstrampning får man en inslagskypert mönstrad i två färger. Den kan t.ex. användas i en grov matta eller som ränder i en tunnare tuskaftsväv.
I Vävmagasinet nr 1 2011 finns en matta i en grov yllekvalité.

För att konstruera bindning ritar man först ett kypertmönster med valfritt antal skaft och trampor.Välj Omforma|Infoga parallellt. Markera trampning, från andra inslaget. Förvalt är Infoga antalet linjer 1 och Avstånd 2. Bocka för färg och välj en färg för motsatsinslaget.


Se på det som tyg - Visa|Tyginställningar - med dubbelt så många inslag som varptrådar och med inslagseffekt. Se på tyget i andra färgställnngar.

Ränder på en tuskaftsväv

Rita först bården och använd Infoga parallellt på samma sätt som i exemplet ovan.


Lägg till två tuskaftstrampor med Verktyg|Infoga trampor. Lägg till inslag för tuskaften och rita in tuskaft i uppknytningen.


Bästa sättet att visa som tyg:

Ange det gröna garnet som Mönstergarn i Garn|Garninformation. I Visa|Tyginställningar väljer man samma inslagstäthet som varptäthet, markerar Använd uppgifter från Garndialogen och Auto.


För att få de små mellanrummen mellan tuskaftstrådarna anger man i Garndialogen 10 Garnlindningar/cm för alla garnerna. För varpen och för tuskaftsinslagen anger man 9 Trådar/cm. Det röda garnet har Trådens utrymme= Garndiametern.


Se bilden längst upp på sidan till höger.Innehåll

m-e.se start


©Martinsson & Eriksson 2003 - 2019
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.