november 2013
Dragmönster ritade i Complex Drafting
I Vävmagasinet nr 1 2013 hade jag en beskrivning där mönstret var ritat i Complex Drafting. Det var i tidningen ett nytt sätt att rita ut ett mönster. Alla solvningar, trampningar, dragnotan och väven ritas ut i en enda bild. För att beskriva hur Complex Drafting fungerar skrev jag den text som återges här:
Vävprogrammet Complex Drafting innehåller mönstersolvning och bottensolvning, samt dragnota och trampning för bottenskaften. På så sätt kan man visa hela bindemönstret och hur allt hör ihop och påverkar vartannat. Programmet fungerar som en dragvävstol.
I Complex Drafting ligger solvningarna alltid ovanför bindemönstret. Man kan tänka hur det är i vävstolen längst bak kommer mönsterskaften, därefter bottenskaften och så till slut den färdiga väven.
Till höger om bindemönstret ligger trampordningen och till höger om den dragnotan. Om man lagt mönsterskaft 1 längst bort (överst) så hamnar draghandtaget till det skaftet till höger i dragnotan. Man kan se de vinklade linjerna som snörena mellan skaft och handtag.
I dragnotan ritar man in lika många inslag som det ska vara draget innan man byter mönsterskäl.
Eftersom programmet är gjort för vävar där man drar upp stygn för mönstret så är det logiskt att arbeta med höjning dvs att fylld ruta betyder höjning. Den enda praktiska betydelsen har detta när man ska knyta tramporna.
Färgordningarna ligger för varpen ovanför och för inslaget till höger.
= knyt för höjning
= knyt för sänkning
= oknutet
----------------------
En redogörelse för vad prickar i uppknytningen betyder i olika beskrivningar finns HÄR.
|